Gestiunea situatiei de criza


Modul de a se reactiona atunci cand intervin evenimente grave si neprevazute de natura sa tulbure activitatea angajatilor si functionarea intregii companii, ca si interactiunea cu clientii externi se numeste Gestiune de criza.


Principalele caracteristici ale unui mod optim de a gestiona o criza

Gestiunea unei perioade de criza include activitati si procese care ii sprijina atat pe manageri, cat si pe angajati sa analizeze calm si sa inteleaga cum sa reactioneze in fata unor evenimente care duc la o situatie de criza si de incertitudine in organizatie.

De asemenea, contine modalitati de coordonare eficienta intre departamente, cu scopul de a rezista la situatiile de urgenta si a le depasi fara a suferi prejudicii grave.

In timpul unei crize, angajatii trebuie sa comunice intens intre ei, in efortul de a depasi dificultatile. In context de criza, managementul trebuie sa fie in contact frecvent cu angajatii, cu clientii externi, cu actionarii si, daca este necesar, cu media.

Rigiditatea nu este o optiune ! Este momentul sa se dea dovada de capacitate de adaptare la schimbari si situatii noi. Criza da nastere unor sentimente de teama ; angajatii se simt amenintati, fara sa poata descrie exact care este amenintarea. Managementul are rolul de a risipi indoielile, de a comunica clar si de a impiedica angajatii sa-si piarda increderea in organizatie.

Recomandam structurarea raspunsului la situatiile de criza astfel:

- Elaborarea si implementarea unui plan coordonat de comunicare interna si externa.

- Identificarea rolurilor critice din companie

- Definirea cadrului general de lucru, cu acoperirea intregului spectru al activitatilor desfasurate de companie (prevenire, diminuare, raspuns si revenire la starea de normalitate).

- Definirea riscurilor asupra modului de functionare al companiei si a masurilor de diminuare a riscurilor anterior identificate.

- Documentarea planului de actiune in situatia de criza.

Consideram esential in procesul de gestiune a crizei curente intelegerea clara de catre managementul companiei a responsabilitatilor si obligatiilor generate de situatia curenta.


Planul de continuitate al afacerii


Acest document identifica probleme largi care ar trebui abordate in planificarea activitatii companiei. Planul este completat pe masura ce echipa de planificare progreseaza in procesul de elaborare, documentare si implementare a acestuia.

Mai multe informatii